Hubakee logo

Transport zero-emissiezones

In een wereld waar duurzaamheid en een groenere toekomst steeds belangrijker worden, zijn binnenkort ook zogenaamde zero-emissiezones de realiteit. Vanaf 2025 stellen veel Nederlandse steden zulke uitstootvrije zones in. Alleen emissievrije voertuigen hebben dan nog toegang. Voor bedrijven houdt dat in dat slimme aanpassingen op het gebied van transport onvermijdelijk zijn.

Hubakee is de specialist op het gebied van logistieke oplossingen in de regio’s Amsterdam, Haarlem en Schiphol. We willen onze klanten ontzorgen en doen dat door hun logistieke uitdagingen op te lossen. Ben je benieuwd wat de zero-emissiezones betekenen voor jouw bedrijf of wil je meer weten over onze mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!

Wat is een zero-emissiezone?

Een zero-emissiezone is een gebied waar alleen voertuigen zonder schadelijke uitstoot van stoffen zoals CO2 mogen rijden. Elektrische of waterstofvoertuigen hebben wel toegang tot deze zones. Steden stellen de emissievrije zones in om een schonere lucht te realiseren en de stad leefbaarder te maken. Vanaf 2025 zijn er in steeds meer steden zero-emissiezones, waardoor bedrijven na moeten denken over nieuwe en milieuvriendelijkere manieren van transport.

Verschil met milieuzone

In een milieuzone mogen voertuigen met beperkte uitstoot, zoals oudere diesel- of benzinewagens, vaak nog wel rijden. Deze voertuigen moeten voldoen aan bepaalde emissienormen. In een zero-emissiezone hebben alleen voertuigen toegang die helemaal geen uitstoot hebben, zoals volledig elektrische voertuigen.

Line 3

Waarom een emissievrije zone in binnensteden?

Een emissievrije zone is niet zomaar een maatregel; het is een belangrijke manier om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Door emissievrije zones in te stellen, verbetert de luchtkwaliteit in steden aanzienlijk. Bovendien stimuleren dit soort maatregelen innovatie in de logistieke sector aangezien transport een grote bron van milieuvervuiling is. Bedrijven worden aangemoedigd om na te denken over de toekomst en hun werkzaamheden op een duurzamere manier in te richten.

Schoon transport in de binnenstad

Het is niet verrassend dat transport een sleutelrol speelt bij het realiseren van een gezondere en duurzamere leefomgeving. Vooral in dichtbevolkte steden speelt logistiek een grote rol. Denk aan afvalophaaldiensten, pakketbezorgers en bevoorrading voor winkels en horecagelegenheden die de hele dag af en aan rijden.

Al die transportbewegingen brengen schadelijke uitstoot en geluidsoverlast met zich mee. Dankzij zero-emissiezones verlopen alle logistieke activiteiten in deze gebieden zonder uitstoot van schadelijke stoffen. Hiermee creëren we een gezondere stad én een groenere toekomst.

Wat is de emissieklasse van je bedrijfsauto of vrachtwagen?

De emissieklasse van een voertuig geeft aan hoeveel schadelijke stoffen deze uitstoot. De classificatie varieert van Euro 1 tot Euro 6 en bepaalt of een bedrijfsauto of vrachtwagen toegang heeft tot een milieuzone. Vanaf 2025 komen daar dus ook de zero-emissiezones bij. Hoe hoger de emissieklasse, hoe schoner en milieuvriendelijker je voertuig is.

Check je kenteken

Het is belangrijk om te weten welke emissieklasse jouw voertuig heeft. Zo kun je op tijd inspelen op de strengere wetgeving.  Check je kenteken eenvoudig op de website over milieuzones in Nederland. Hier zie je snel tot welke emissieklasse je bedrijfswagen behoort en of het nodig is om maatregelen te treffen.

Emissiezones Nederland

In Nederland kiezen steeds meer steden ervoor om zero-emissiezones in te voeren. Voorbeelden van grote steden die al hebben aangekondigd om zulke zones in te stellen zijn Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven en daar komen steeds meer steden bij.  Ook in Groningen, Hoorn, Apeldoorn en Deventer zijn inmiddels zero-emissiezones aangekondigd. Er zijn twee soorten emissiezones:

Groene emissiezones

Heb je een dieselauto of bestelwagen met een emissieklasse van 4 of hoger? Dan mag je een groene milieuzone inrijden. Deze zones zijn namelijk alleen toegankelijk voor dieselvoertuigen met emissieklasse 4 of hoger. Als je auto een emissieklasse van 0, 1, 2 of 3 heeft, heb je geen toegang tot deze zones.

Gele emissiezones

Rijd je in een personen- of bestelauto op diesel? Dan mag je alleen een gele milieuzone betreden als je voertuig minimaal emissieklasse 3 heeft. Heeft je voertuig een emissieklasse van 0, 1 of 2? Dan is toegang tot deze milieuzone verboden voor jou.

Meeste zero-emissiezones gaan vanaf 2025 in

De zero-emissiezones maken deel uit van een bredere, landelijke strategie om stedelijke mobiliteit op een duurzamere manier in te richten. De meeste zero-emissiezones treden vanaf 2025 in werking. Dat betekent dat het niet lang meer duurt voordat je moet voldoen aan de strengere eisen voor transport en logistiek.

Steden kiezen er in de meeste gevallen voor om de zones stapsgewijs in te voeren, waardoor zowel gemeentes als bedrijven tijd hebben om regelgeving en werkzaamheden op elkaar af te stemmen. Heb je te maken met een transportvraagstuk vanwege deze maatregel? Hubakee denkt graag met je mee, neem contact met ons op voor meer informatie.

Line 4

Zero emissie stadslogistiek

Duurzame stadslogistiek richt zich op het minimaliseren van de ecologische voetafdruk van transportprocessen in stedelijke gebieden door bijvoorbeeld gebruik te maken van elektrische voertuigen, vrachtfietsen, en slimme logistieke hubs. Zero-emissiezones zijn hier een onderdeel van en zorgen ervoor dat goederenstromen op een verantwoorde manier door blijven gaan.

Line 3

Logistiek dienstverlener voor Haarlem, Amsterdam en Schiphol

Als logistiek dienstverlener voor de regio’s Haarlem, Amsterdam en Schiphol ondersteunen we bij Hubakee bedrijven graag bij de overgang naar zero-emissiezones. Amsterdam is een van de steden die per 2025 kiest voor emissievrije zones, terwijl het natuurlijk een belangrijke stad is met veel transportbewegingen. Het is daarom belangrijker dan ooit om een partner te hebben die de logistieke uitdagingen in deze stad begrijpt en daar slim op inspeelt. Hubakee heeft als doel om jou te helpen bij deze uitdagingen en een duurzamere toekomst te realiseren.

Onze oplossingen voor transport naar emissievrije zones

Onze strategisch gelegen hubs, warehousing mogelijkheden en emissievrije voertuigen zorgen ervoor dat jouw goederen snel en efficiënt hun bestemming bereiken, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over toegang tot de binnenstad of luchthavens. Of het nu gaat om het bevoorraden van winkels in de zero-emissiezone van Amsterdam of het transporteren van goederen naar Schiphol, Hubakee biedt duurzame en betrouwbare logistieke oplossingen die juist in deze tijd zo belangrijk zijn.

Neem contact op met Hubakee

Wil je meer weten over hoe Hubakee jouw bedrijf helpt met transport in zero-emissiezones? Neem dan contact met ons op, we vertellen je graag alles over onze mogelijkheden.

Veelgestelde vragen over zero-emissiezones

Bekijk hieronder een aantal van de meest gestelde vragen over zero-emissiezones. Staat jouw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op!

Bestel- en vrachtauto’s die op benzine, diesel, biodiesel of lpg rijden, zijn niet toegestaan in zero-emissiezones. Dit geldt specifiek voor voertuigen in de categorieën N1, N2 en N3. Het gaat om voertuigen die goederen bezorgen bij winkels of bouwplaatsen of diensten verlenen binnen de zone. Ook ondernemers en andere bedrijven die zich binnen de zone bevinden, mogen het gebied alleen betreden en verlaten met een emissievrije bedrijfsauto.

In een zero-emissiezone kun je terecht met een bestelbus of vrachtauto die volledig emissievrij is. Dit zijn voertuigen met een elektrische aandrijving of die op waterstof rijden. Als je bestelbus of vrachtauto op benzine, diesel, biodiesel of lpg rijdt, heb je geen toegang tot deze zone. Wel is er een overgangsregeling van kracht.

Op de website van vind je een kaart van Doehetzero alle zero-emissiezones.

Bij de introductie van zero-emissiezones wordt een overgangsregeling toegepast, waardoor nieuwere en schonere bestel- en vrachtauto’s langer toegang behouden tot de zones. Mogelijk heeft je voertuig geen toegang tot deze gebieden omdat het een te lage emissieklasse heeft of te oud is. In sommige gevallen maakt de gemeente een uitzondering, zoals vrijstellingen en ontheffingen. Een vrijstelling wordt automatisch toegekend op basis van het kenteken van je voertuig, terwijl je voor een ontheffing zelf een aanvraag moet doen. Om in aanmerking te komen voor een vrijstelling of ontheffing, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden. Informeer bij je gemeente welke voorwaarden dat zijn.