Hubakee logo
Het nieuwe tijdperk van innovatief transport

Duurzame logistiek voor lokale ondernemers

Het vinden van duurzame oplossingen is nog nooit zo hard nodig geweest als nu, vooral onder de kleine, lokale winkeleigenaren. De wereldhandel blijft intensiever worden en ook neemt de verstedelijking toe. De logistieke sector speelt een belangrijke rol bij het vormgeven van de milieu-impact van de steden. Door duurzame stadslogistiek te implementeren, ontstaat hoop voor een groene en efficiënte toekomst van Haarlem en Haarlemmermeer.

Inhoudsopgave

1. Wat is stadslogistiek?
2. De efficiëntie van last mile distributie
3. Verkleinen van de ecologische voetafdruk
4. Technologische integratie
5. Impact op de samenleving

Wat is stadslogistiek?

Stadslogistiek is het plannen, coördineren en implementeren van logistieke activiteiten in stedelijke gebieden. Het richt zich op het verplaatsten van goederen in dichtbevolkte stedelijke gebieden en zoekt hier naar oplossingen voor logistieke uitdagingen. Wanneer de stad groeit, moeten er namelijk nieuwe logistieke oplossingen gevonden worden die zowel effectief als overlastarm zijn. Met de opkomst van verstedelijking en de toenemende vraag naar goederen is duurzame stadslogistiek van belang geworden voor het functioneren van de steden en het minimaliseren van de gevolgen van vrachtvervoer.

De efficiëntie van last mile distributie

Een van de oplossingen voor de verstedelijking is last mile distributie. Dit zijn de laatste paar kilometers van de reis van een product van de leverancier naar de klant. Duurzame cityhubs, zoals Hubakee, zijn strategisch gepositioneerd aan de rand van de gemeente en optimaliseren de last mile leveringen door afstanden te minimaliseren, verkeersopstoppingen te verminderen en leveringen op tijd te garanderen. Dit verbetert niet alleen de efficiëntie van de toeleveringsketen, maar minimaliseert ook de impact op het milieu door CO2-neutrale voertuigen te gebruiken.

Hubakee doet dit door leveringen op de hub te bundelen en deze in een keer af te leveren in de stad. In plaats van dat elke leverancier zelf de stad ingaat voor hun klant, doet Hubakee dit in één beweging voor meerdere klanten. Een winkeleigenaar krijgt dan niet meerdere leveringen per week, maar één waarbij alle goederen van alle leveranciers tegelijk gebracht worden via Hubakee. Daarbij nemen we ook gelijk recyclebaar afval mee, wat wij in samenwerking met Recycling.nl verwerken op het terrein van onze cityhub. 

Verkleinen van de ecologische voetafdruk

Cityhubs geven de voorkeur aan milieuvriendelijke transportmethoden, met de nadruk op elektrische voertuigen, fietsen en andere alternatieven met een lage uitstoot. Door deze hubs in stedelijke gebieden te plaatsen, wordt de afstand die wordt afgelegd door bezorgvoertuigen verminderd, wat leidt tot een lagere CO2-uitstoot. Deze aanpak is niet alleen goed voor het milieu, maar draagt ook bij aan een betere luchtkwaliteit en een gezondere leefomgeving voor stadsbewoners.

Het verkleinen van de ecologische voetafdruk gaat verder dan verbeterde luchtkwaliteit en minder CO2-uitstoot. Het creëert bewustzijn en stimuleert duurzaam denken. Cityhubs dienen als bewijs dat het mogelijk is om ecologisch verantwoorde keuzes te maken in het dagelijkse transport en dragen niet alleen bij aan een directe vermindering van de milieu-impact, maar inspireren ze ook tot een meer duurzame levensstijl en bedrijfsvoering.

Technologische integratie

Cityhubs maken gebruik van verschillende technologieën zoals real-time tracking, data analytics en kunstmatige intelligentie (AI) om hun activiteiten te optimaliseren. Door voorraad efficiënt te beheren, stilstand te verminderen en vraagpatronen te voorspellen, zorgen deze hubs voor een gestroomlijnde supply chain die afval en energieverbruik minimaliseert.

Kunstmatige intelligentie speelt een cruciale rol in het verbeteren van de efficiëntie van de supply chain. Het stelt cityhubs in staat om complexe besluitvormingsprocessen te automatiseren, waardoor menselijke fouten worden verminderd en processen sneller en nauwkeuriger verlopen. Door technologische integratie wordt niet alleen de operationele efficiëntie van cityhubs verbeterd, maar wordt ook een bijdrage geleverd aan het verminderen van afval en energieverbruik.

Impact op de samenleving

Duurzame cityhubs zijn niet alleen maar milieubewust, maar ook maatschappelijk verantwoord. Zo wordt bijgedragen aan de economische ontwikkeling door het creëren van werkgelegenheid in stedelijke gebieden en heeft de vermindering van geluidsoverlast en luchtvervuiling die komt kijken bij traditionele logistiek een positieve invloed op het welzijn van de omgeving. Er ontstaat zo een balans tussen stedelijke ontwikkeling en milieubehoud. 

Hubakee vindt het belangrijk dat er niet alleen gekeken wordt naar het milieu, maar ook naar de mensen die deze samenleving vormen. De wereld beter maken gaat niet alleen om het rijden met CO2-neutrale voertuigen of het scheiden van afval, maar ook om het samenbrengen van mensen en een steentje bijdragen aan de omgeving. Dit doet Hubakee door het sponsoren van lokale sportverenigingen, maar ook door het samenwerken met andere bedrijven en evenementen die een positieve invloed hebben op de inwoners van Haarlem en Haarlemmermeer, zoals het leveren van goederen voor Haarlem Jazz, Bevrijdingspop of Mysteryland. 

Iedereen kan invloed hebben op hun lokale omgeving, daar hoef je geen grote organisatie voor te zijn. Logistiek lijkt een ingewikkeld onderwerp, maar bij Hubakee willen wij het juist zo makkelijk mogelijk maken. Zo kan iedereen in de gemeente hun steentje bijdragen en hun bedrijfsvoering weer een beetje vergroenen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw winkel? Plan dan een vrijblijvend gesprek in met Bart-Jan! 

Maak jij met ons een verschil?

Recente items